********************************************************
- https://en.wikipedia.org/wiki/Papaya
Bunga papaya betina akan membesar menjadi buah papaya manakala bunga pokok jantan pula tidak akan menjadi buah. Bunga papaya dari pokok jantan biasanya akan dipetik untuk dijadikan sayuran atau ulam-ulaman.
Rasa bunga papaya adalah pahit iaitu sama dengan rasa pahit pada daun papaya. Rasa pahit ini adalah disebabkan oleh kandungan Alkaloid Carpein atau C14H25No2. Senyawa ini ditemukan oleh Dr.Carpein di tahun 1980. Bunga Papaya dikatakan mengandungi zat-zat penting yang diperlukan oleh tubuh badan kita iaitu karbohidrat, protein,lemak, kalsium, fosfor, zat besi, vitamin A, B1, C, E, folat dan juga antioksidan
Bersumber dari: 13 Manfaat Bunga Pepaya Menurut Para Ahli | Mediskus
****************************************************************************
Oleh kerana banyak sekali khasiat yang ditawarkan oleh bunga papaya..jom kita cuba resipi Tumis Bunga Papaya..Jangan dihilangkan seluruh rasa pahitnya bunga papaya, kerana rasa pahit itu adalah penawar kepada penyakit...
Bersumber dari: 13 Manfaat Bunga Pepaya Menurut Para Ahli | Mediskus
****************************************************************************
Oleh kerana banyak sekali khasiat yang ditawarkan oleh bunga papaya..jom kita cuba resipi Tumis Bunga Papaya..Jangan dihilangkan seluruh rasa pahitnya bunga papaya, kerana rasa pahit itu adalah penawar kepada penyakit...
Tumis Bunga Papaya(Betik)..40% Rasa Pahit Dikekalkan
*****************************************************************
Dahan bunga papaya Bunga Papaya
Cara-caranya:-
1. Rebus bunga papaya di dalam periuk.masukkan sesudu garam. Rebus sehingga mendidih, angkat (hati-hati airnya baru mendidih), tapis dan lalukan di bawah air paip seketika. Kemudian ketepikan seketika sementara kita menyediakan rempahannya ya...
Rebus sehingga mendidih |
Sukatan air bergantung dengan jumlah bunganya |
Tapis bunga papaya yang sudah direbus dan lalukan di bawah air paip seketika. |
Langkah ke 2
Sediakan bahan-bahan:
1. Bawang merah, bawang putih, halia, kunyit..(ditumbuk, guna lesung batu ye)
ikut citarasa sendiri tapi sebaiknya berpadanan dengan kuantiti bunga papaya yang kita nak tumis.
2. Cili padi (ikut kehendak hati, nak sangat pedas ke sederhana pedas...it's up to you)
Tumbuk bawang merah, putih, halia, kunyit dan cili padi |
sediakan lada hijau, lada putih,merah dan lada ungu |
Dihiris-hiris sama ada halus atau kasar(terserah) |
Langkah 3...Menyediakan hidangan Bunga Papaya
Masukkan 1 camb minyak masak..sikit je (Kuali zaman dulu2..umurnya dah 25 tahun beli ketika baru kahwin-ada nilai tersendiri) |
Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk sehingga wanginya semerbak. |
Jangan dibuah air basuhan bekas tumbuk bawang, ambil air tu dan tuang ke dalam gorengan bawang |
Masukkan hirisan lada... |
Masukkan bunga Papaya, kacau sebati dan tambahkan garam dan perasa jika mahu |
Tutup sebentar sahaja... |
Hidangan ringkas siap untuk dinikmati. |
***Kebiasaannya para penggemar bunga papaya akan menambah ikan bilis, ikan masin atau udang kering dalam masakan mereka. Resipi ini kiranya bahan tambahan itu tidak ditambah. Hanya bunga papaya dan bumbunya sahaja. Rasa pahit pada bunga papaya ini tidak hilang, ianya berkurang sedikit sahaja..kira-kira boleh masuk selera..pahit sedikit dengan pedas sedikit tu kira sesuai lah dengan selera. Paling utama di sini rasa pahit tu yang kita mahu kerana diberitakan ianya mempunyai pelbagai manafaat untuk tubuh badan kita,
Maaf jika resipi kurang memikat...sajian ini saya sediakan pada hujung minggu atau waktu terluang.Ambil masa sedikit untuk memetik bunga papaya di halaman rumah.
Bersumber dari: 13 Manfaat Bunga Pepaya Menurut Para Ahli | Mediskus
Mencegah kanker Menyembuhkan bisul lambung Membantu sistem pencernaan Meningkatkan nafsu makan Sumber antioksidan Baik untuk penderita diabetes Menurunkan berat badan Obat penurun demam Menurunkan kolesterol Memperlancar peredaran darah Mencegah radang sendi dan reumatik Menaikkan jumlah trombosit Meregulasi siklus haid
https://en.wikipedia.org/wiki/Papaya
No comments:
Post a Comment