NUFFNANG

Friday, 26 July 2013

FAKTA MENARIK MENGENAI KUCING

MEOW...MEOW







Pada kulit kucing terdapat otot yang berfungsi untuk menolak telur bakteria. 
Otot kucing itu juga dapat menyesuaikan dengan sentuhan otot manusia.
Permukaan lidah kucing tertutupi oleh berbagai benjolan kecil yang runcing, 
benjolan ini bengkok mengerucut seperti kikir atau gergaji. Bentuk ini sangat 
berguna untuk membersihkan kulit. Ketika kucing minum, tidak ada setitik pun
 cecair yang jatuh dari lidahnya. Sedangkan lidah kucing sendiri merupakan 
alat pembersih yang paling canggih, permukaannya yang kasar boleh membuang
 bulu-bulu mati 



Telah dilakukan berbagai penelitian terhadap kucing dan pelbagai perbezaan usia,
 perbezaan kedudukan kulit, punggung, bahagian dalam telapak kaki, pelindung mulut, 
dan ekor. Pada bahagian-bahagian tersebut dilakukan turun sample dengan usapan. 
Di samping itu, dilakukan juga penanaman bakteria pada bahagian-bahagian khusus. 
Terus diambil juga cairan khusus yang ada pada dinding dalam mulut dan lidahnya.

Keputusan yang diperolehi adalah:

1. Keputusan yang diambil dari kulit luar adalah negatif mempunyai kesan banteria, 
meskipun dilakukan berulang kali.

2. Perbandingan yang ditanamkan bakteria memberikan hasil negatif sekitar 80% jika 
dilihat dari cecair yang diambil dari dinding mulut.

3. Cecair yang diambil dari permukaan lidah juga memberikan hasil negatif bakteria.

4. Sekalinya pun ada bakteria yang ditemui ketika proses kajian, bakteria itu masuk
 kelompok bakteria yang dianggap sebagai bakteria biasa yang berkembang pada tubuh
 manusia dalam jumlah yang terbatas seperti, enterobacter, streptococcus, dan taphylococcus. 
Jumlahnya kurang dan 50 ribu pertumbuhan.

5. Tidak dijumpai kumpulan bakteria yang pelbagai.

Berbagai sumber yang boleh dipercayai dan hasil kajian makmal menyimpulkan 
bahawa kucing tidak mempunyai bakteria dan mikrob. Air liurnya bersih dan membersihkan.

sumber: http://kongsiberitakongsiartikel.blogspot.com/2013/07/kenapa-nabi-muhammad-sangat-menyayangi.html

No comments:

Post a Comment